The Truth Can Hurt

Så blev det år 2019.

Måske det nye år betyder ambitioner om at gøre noget anderledes. Måske et ønske om at leve grønnere og mere bæredygtigt end sidste år. I så fald fortjenes et kæmpe klap på skulderen for det betyder, uanset hvor mange eller hvor store ændringer der laves, et mere bevidst liv. Et bevidst liv er med til at give dig mere kontrol. Kontrol over, hvordan du ønsker at leve. Alle positive ændringer er værdifulde, selvom det måske kan virke nytteløst – det er netop omvendt. Mange bække små..

Ved adoption af en grønnere tankegang og livsstil vil nogen søge information om effekten af deres vaner. Ønsket om at vide mere har været afgørende for min egen grønne rejse. At få indsigt i konsekvenserne af min livsstil og have informationen til at kunne træffe oplyste valg. Den “uddannelse” jeg har fået ved at sætte mig ind i, hvordan samfundet er og hvor vores produkter kommer fra, har mildest talt været en øjenåbner. Jeg har set billeder, videoer, dokumentarer og læst om ting, der for evigt vil være brændt fast på min nethinde. Jo mere jeg lærer, jo mere får jeg lyst til at ændre. Informationen om vores verden er med til at gøre en plantebaseret livsstil til en permanent løsning for mig. Den eneste løsning. Jeg har ikke lyst til at være en del af et samfund, der behandler dyr, mennesker og planten horribelt. Det kan aldrig retfærdiggøres. Punktum. Efterhånden har venner og famile heldigvis også fået forståelse for, at det ikke er en dille, diæt eller et midlertidigt projekt.

At leve med lukkede øjne

Det kan være rart og mere rosenrødt at være uvidende. Ikke at stille spørgsmålstegn ved, hvor produkter kommer fra og hvordan de bliver til. For sandheden kan være smertefuld. Jeg er af den overbevisning, at klodens ressourcer ikke var ment til at skulle omdannes til de produkter, vi har i dag. Ikke på den måde og ikke i de mængder. Mennesket har ikke patent på verden og klodens ressourcer. Heller ikke ved at “skabe stordriftsfordele og effektivisere det hele”.

willful-blindness

 

Dét at mennesket ønsker at skærme sig selv for information, der kaster et blodrødt rampelys på deres livsstil kan forklares med fænomenet Willful Blindness. I en nøddeskal dækker begrebet over et aktivt valg om at se bort fra realiteterne. Den menneskelige hjerne er modstander af konflikt og som et resultat opleves fakta ubehagelige, hvis de modbeviser egne forestillinger eller holdninger. Derfor vælger man blot at se bort fra dem. Det er heldigvis muligt at overkomme denne tendens ved at stille spørgsmålstegn ved verden og aktivt søge andre perspektiver på den (Heffernan, 2012).

Jeg kender personligt til dette fænomen, og har selv praktiseret det i mange år bl.a. mht. pels og pelsindustrien. Det er aldrig rart at blive konfronteret med sine vaners aftryk. Alle links og videoer fra industrien undgik jeg bevidst. Jeg gjorde mig selv blind for behandlingen af dyrene, så jeg ufortrødent kunne fortsætte med at bære pels. Jeg fik heldigvis åbnet øjnene, og i dag er alle jakkerne væk fra garderoben. Pelsen er flottere på dyr, jeg har ikke behov for dem og jeg ønsker ikke at støtte pelsindustrien – uagtet om de er vintage eller ej, og uagtet hvordan behandlingen af dyret finder sted.

*Sidenote: jeg er ved at undersøge mere om specifikke tekstiler og fremstillingen heraf, da jeg næsten intet ved (silke, forskellige typer uld, bomuld, syntetiske fibre etc.).

Udpluk af mine åbenbaringer:

  • “Griseproduktion” i Danmark25.000 smågrise dør i Danmark HVER DAG (se dokumentaren Det Store Svinerige)
    • Læs mit tidligere blogindlæg her
  • Mejeriprodukter: Mælk og malkekøerBlogindlæg på vej
    • Læs de skræmmende konkrete fakta hos Seges og om koens bånd til kalven hos Anima. Det siges at være de mest forfærdelige skrig, når kalv og mor skilles ad, så hun i stedet for at give mælken til sin kalv, kan malkes tre gange dagligt til mennesket.
  • Plastik: engangsprodukter i unedbrydeligt design Læs mit tidligere blogindlæg her
  • Fisk og tilstanden af verdenshaveneLæs mit tidligere blogindlæg her

Så hvorfor overhovedet søge informationen, hvis det hele er så forfærdeligt? Fordi vi har et ansvar for vores levevis. Ikke mindst for vores efterkommeres skyld. Pointen med bæredygtighed er vel netop, at vi efterlader kloden “som vi fandt den” til vores børn. Så de kan gøre det samme til deres børn. Utopisk drøm, måske. Men hvis alle tager ansvar, tror jeg på drømmen. Det kræver, at vi åbner øjnene. For der er også fantastiske ting at se. På min informationsrejse stødt på utallige personer og virksomheder, som kæmper en kamp for planeten. Som hver dag træffer bevidste valg og kaster et smukt lys på fremtiden. De mennesker inspirerer mig til at blive bedre, og de virksomheder har jeg lyst til at støtte.

Så hvad kan vi gøre?

Grøn Forskel har udarbejdet et ugentligt bæredygtigt råd for hele året. Disse råd vil jeg bruge som inspiration, så der på mine sociale medier uge for uge er et råd til at leve et mere bæredygtigt liv (første råd er allerede delt her). Det er ikke raketvidenskab, og forhåbentligt er det inspiration til at ændre et par vaner i hverdagen. Og husk, hellere klappe i hænderne over de ting, som kan ændres i den nuværende livsstil end at slå sig i hovedet, over de ting som ikke kan. INGEN er perfekt, men ALLE kan være med til at gøre en forskel.

Psssttttt.. spring ventetiden over og se nærmere på råd til et mere bæredygtigt liv her.

“Every time you spend money, you’re casting a vote for the kind of world you want” – Anna Lappe

XOXO Thoughts from a passionate nutcase

 

Litteratur (og tips)

Heffernan, 2012: “Willful Blindness – Why We Ignore the Obvious at Our Peril”. Walker & Co.

The Plant Proof Podcast – Inspirerende podcasts (direkte links på din telefon og gratis i Podcast App og kan ellers høres her).

*OBS! Stærke budskaber og billeder i nedenstående links

  • The Best Speech You Will Ever Hear af Gary Yourofsky her
  • The Best Speech You Will Ever Hear (Updatet) af Gary Yourofsky her (en kortere opdateret udgave, der ikke kræver login på YouTube)

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s