Too Fast Fashion

Der var engang, hvor modeverdenen producerede tøj til to sæsoner: forår/sommer og efterår/vinter, så var det til fire sæsoner og spoler vi tiden frem til i dag, er fortællingen en anden. De største modehuse i dag har 52 mikro-sæsoner, der alle er designet til, at vi skal føle os “out of style” næsten i samme sekund, vi forlader butikken. Der er nye styles og trends hver uge, og forretningsmodellen er baseret på lav kvalitet og stor volumen (Sweeny, 2015; Whitehead, 2014).

Jeg har selv været fast-fashion-shopper! Alt fra solbriller, sko, smykker, tøj, hatte, bælter, tørklæder, jakker etc. Jeg kunne ikke få nok – jo mere, jo bedre. Der gik sport i at sammensætte et helt nyt outfit hver dag fra top til tå. Hver dansker køber i gennemsnit 16 kg tøj om året (Guldagger & Faber, 2917). Langsomt har jeg heldigvis fået øjnene op for den ringe kvalitet, som produkterne ofte var produceret i samt påvirkningen på miljøet, og jeg derfor er ikke længere på samme måde tiltrukket af ideen om nyt, nyt, nyt. Kvalitet over kvantitet er blevet mit nye motto. Det gælder ikke bare ift. mit syn på mode, men også på madvarer, interiør og livet generelt. Lige på nær med planter. Jeg kan aldrig få for mange planter!

Beklædningsindustrien regnes for en af de mest forurenende i verden, kun overgået af olieindustrien, og forureningen finder sted i en eller anden udstrækning i alle dele af produktionskæden fra råvarer, tekstilproduktion, sammensætning af tøjdelene, forsendelse, detailhandel, brug og til endelig bortskaffelse af beklædningen. Dyrkningen af bomuld optager 2,4 procent af klodens landbrugsjord, står for 16 procent af verdens forbrug af insektgifte og 10 procent af pesticidforbruget. Dermed er bomuld den mest sprøjtede afgrøde (Guldagger & Faber, 2017).

Aftrykket på kloden er altså enormt. Lige fra de forurenende stoffer – pesticider i bomuldsopdræt, giftige farvestoffer og den store mængde affald i bortskaffet tøj – men også den absurde mængde naturressourcer, der anvendes til udvinding, landbrug, høst, forarbejdning, fremstilling og forsendelse. Ej heller at forglemme, at arbejdsforholdende på de mange tekstilfabrikker i f.eks. lande som Bangladesh er kummerlige og kan være livsfarlige for arbejderne (Whitehead, 2014; Jensen, 2016)

Bæredygtighed har gudskelov vundet en plads i rampelyset, og der er flere interessante platforme, hvor brugere kan købe, sælge og dele med hinanden. Nøgleordet her er genbrug, og det har jeg faktisk altid været fan af. Vigga er et godt eksempel på et genialt koncept til genbrug af børnetøj. De små banditter vokser alligevel ud af tøjet hurtigere end forældrene kan nå at skifte bleen.

Derfor har jeg besluttet at rydde op og sælge en masse af de ting, som jeg aldrig bruger eller går med mere, så de forhåbentlig kan blive til glæde for andre og ikke ende som fyld på en losseplads eller et u-land, der hober sig op og producerer giftige drivhusgasser, der udledes i atmosfæren (Planet Aid, 2016). Det sættes desuden til salg meget billigt, da ambitionen er, at intet skal med hjem igen. I virkeligheden er der ikke bedre argumenter for at komme og købe.

I kan finde mig og en masse god kup til:

GENTOFTE LOPPEMARKED

Søndag d. 29. aril 2018
kl. 08.00 – 14.00
Bregnegårdsvej 2
(lige bag Charlottenlund Station)

Nedenstående billeder giver en smagsprøve på nogle af de ting, som I kan købe:

IMG_9987
Sko til salg (solgt)
IMG_8064
Hat og jakke til salg (solgt)
IMG_6485
Solbriller til salg (solgt)
IMG_4541
Nederdel til salg (solgt)
IMG_2482
Bælte til salg (solgt)
IMG_0051
Taske og vest til salg (solgt)

Jeg håber vi ses!

XOXO Thoughts from a passionate nutcase

Litteratur

Whitehead, 20145 Truths the Fast Fashion Industry Doesn’t Want You to Know.
http://www.huffingtonpost.com/shannon-whitehead/5-truths-the-fast-fashion_b_5690575.html. 19. august 2014

Sweeny, 2015: Fast Fashion Is the Second Dirtiest Industry in the World, Next to Big Oil. 
https://www.ecowatch.com/fast-fashion-is-the-second-dirtiest-industry-in-the-world-next-to-big–1882083445.html. 17. august 2015.

Jensen, 2016: Bæredygtighed i modebranchen.
http://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE8410310/baeredygtighed-i-modebranchen/. 2. februar 2016.

Guldagger & Faber, 2017: Stop tøjspild: 12 ting du skal vide om tøjproduktion, før du køber næste T-shirt.
http://politiken.dk/forbrugogliv/art5885739/12-ting-du-skal-vide-om-tøjproduktion-før-du-køber-næste-T-shirt. 26. marts 2017.

Planet Aid, 20168 Little Known Facts About Our Clothing Habits. http://www.planetaid.org/blog/8-little-known-facts-about-our-clothing-habits. 28. juli 2016

Hvis du vil læse mere:

  • Genbrugstøj til børn: Vigga – https://vigga.us
  • Dokumentar (findes på Netflix): The True Cost
  • BogOverdressed – The Shockingly High Cost of Cheap Fashion af Elizabeth L. Cline

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s