Pushing Plants – World Vegetarian Day

Jeg har været på loftet. Det var tid til at finde vinterdyner og vinterjakker frem. Selvom solen stadig kan virke lokkende (ingen kan lokke mig som solen), så er det altså ikke for sjov mere. Temperatuen er faldet til 13-14 grader, og hold nu fast: efteråret er landet.

Det er svært nok at være Tanorexic (ja, jeg er bevidst om min sygelige besættelse af sol og varme) og leve i Danmark, hvor sommeren i år var ikke-eksisterende. Tag ikke fejl, det er fantastisk med skiftende årstider, og der er intet smukkere end farvespillet i naturen, når en ny årstid banker på (vi ser alle en skov i orange farver af dimensioner for vores indre øje nu. Wow). Det er altså bare som at trække nitten, når der pludselig springes en årstid over. Og så lige den danske sommer, som jo er den bedste dag på året..

I dag er det den første oktober. Så behøver vejret ikke finde på undskyldninger mere. For så passer temperaturen ligesom med overskriften “efterår”. Ikke nok med, at det officielt er den første dag af efteråret, så er det også International Vegetar Dag. Og du tænker nok, hvad det mon betyder helt præcist. En ny helligdag? En fødselsdag? En mærkedag? Bare rolig, alt dette hurlumhej er også nyt for mig. Min umiddelbare tanke var: ”Fedt, mand! Så er der nok gratis smagsprøver et sted”.

International Vegetar Dag

Det viser sig, at World Vegetarian Day blev skabt af det nordamerikanske vegetariske samfund (NAVS) i 1977 for at hjælpe med at fremme den vegetariske livsstil og uddanne folk om de sundhedsmæssige og sociale fordele ved at fjerne kød fra deres kostvaner. NAVS blev grundlagt i 1974 og er en non-profit uddannelsesorganisation med et todelt fokus (Navs, 2017):

  1. Levere et supportnetværk til medlemmerne, tilknyttede grupper og vegetarer generelt
  2. Informere offentligheden om, hvordan vegetarisme giver fordele for mennesker, dyr og naturen.

Hvert år er der tusindvis af mennesker, der tager beslutningen om at leve sundere og mere socialt ansvarligt, og det fejrer jeg gerne. Gammeltorv er stedet, hvor Dansk Vegetarisk Forening (DVF) i dag inviterer til en hyggelig dag med fejring og fokus på fordele ved grøn mad. Fra deres Facebook-event:

Kom helt gratis til en altid hyggelig dag, hvor vi hygger os og spreder det glade budskab om fordelene ved grøn mad. Der vil være konkurrencer, informationsmaterialer og naturligvis masser af lækre veganske smagsprøver”!

Så hvis tømmermændene trykker, så gå en tur efter frisk luft og kig et smut forbi Gammeltorv mellem kl. 12.00 – 16.00 for inspiration og gratis smagsprøver!

Processed with VSCOcam with f2 preset
Håber vi ses!

Bare så du har en chance, når en grøntsags-entusiast nærmer sig med et kæmpe smil, og vil fortælle dig alt om fordelene ved at leve plantebaseret, så får du lige et forspring her:

  1. Reducerer risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, diabetes og kræft (Campbell, 2013)
  2. Et levedygtigt svar på at fodre verdens sultne gennem mere effektiv anvendelse af korn og andre afgrøder (Wigmore, 2013)
  3. Redder dyrene fra at lide under fabriksforhold og selvfølgelig fra slagtning
  4. Bevarer vores vitale, men begrænsede ferskvand, frugtbar jordbund og andre dyrebare ressourcer.
  5. Bevarer uerstattelige økosystemer som regnskov, koraller og andre vildtlevende levesteder (WWF, 2015).
  6. Reducerer drivhusgasser, der accelererer den globale opvarmning.
  7. Afbøder den stadigt voksende miljøforurening fra dyrebedrifter (Nahigyan, 2016).

Selv tak og god fornøjelse.

XOXO Thoughts from a passionate nutcase

Today it is the first of October. Then the weather does not need an excuse anymore. Now the cold temperature matches the heading: autumn. Not only is it officially the first day of autumn, it’s also World Vegetarian Day. And you probably think what does that exactly mean. A new holiday? A birthday? An anniversary?

Do not worry, all this is also new to me. It appears that the World Vegetarian Day was created by the North American Vegetarian Society (NAVS) in 1977 to help promote the vegetarian lifestyle and educate people about the health and social benefits of removing meat from their diets. So go find a vegetarian restaurant today. You’ll probably get a discount or a free sample and a lecture.

Litteratur

Navs, 2017: https://worldvegetarianday.navs-online.org/about/

WWF, 2015Living Blue Planet Report 2015.http://assets.worldwildlife.org/publications/817/files/original/Living_Blue_Planet_Report_2015_Final_LR.pdf?1442242821

Nihigyan, 2016How Much Does Agriculture Contribute to Global Warming?http://www.planetexperts.com/how-much-does-agriculture-contribute-to-global-warming/. 6. Februar 2016.

Wigmore, 2013: Why Suffer? Healthy Living Puclications. United States of America.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s