Earn, give, save, spend

Om en lille uge bliver Vincent to år, og i slutningen af måneden modtager jeg sidste hjemmepassertilskud. Så har jeg fået tilskud for at gå hjemme med mine egne unger i et år – et tilskud, der burde være alle forundt uanset, hvilken kommune de bor i (de enkelte kommuner beslutter selv om de vil give borgerne hjemmepassertilskud og hvilken sats).

Det har på alle måder været et år, hvor jeg har mærket taknemmeligheden. Taknemmeligheden for alle de små (og store) ting, som jeg hurtigt kommer til at tage for givet. Hjemmepassertilskud har på ingen måde gjort mig til millionær, men det har dækket mine faste udgifter efter, at jeg skar overflødigt forbrug væk – mere herom længere nede. Og bare tilskuddet i sig selv er jeg vanvittig taknemmelig for at have fået. Men jeg har også lært en meget vigtig lektie ved at have så lille en indkomst.

Vi lever generelt meget bevidst ift. bæredygtighed og økologi, men det at have færre penge, giver automatisk en anderledes tankegang. Og vi har på ingen måde manglet noget – nærmest tværtimod. For ved at tænke anderledes, har vi gjort tingene på en mere opfindsom og budgetvenlig måde.

Vi har virkelig mærket efter, hvad der er vigtigt for os, vi har prioriteret netop dét og brugt penge på det. Men det er slet ikke alt vi drømmer om, der nødvendigvis koster penge. Vi har lånt, byttet og arvet. Og vi har solgt meget, vi ikke længere bruger.

Da jeg voksede op, fik jeg ikke gaver eller ting bare fordi. Jeg fik gaver til fødselsdag og jul. Når jeg ønskede mig noget meget, som jeg ikke kunne vente på at få i gave, så måtte jeg spare op og købe det selv for lommepenge. Det lærte mig enormt meget om penge og jeg har aldrig haft et lån. Så det praktiserer vi også for os selv og vores børn – vi sparer op eller ønske os det til fødselsdag og jul. Ofte bliver det mere værdifuldt at få noget, som vi har skulle vente på og glæde os til. Eller måske ønskede vi os det slet ikke, når det kom til stykket.

Når jeg så alligevel bruger penge, så bruger jeg dem udelukkende på noget, der gør mig oprigtig glad og gør en forskel i mit liv på flere måder. Jeg bruger dem på mig. Det sidste års tid har jeg brugt penge på: astrologi/horoskop, krystaller, bøger, spirituelle readings, massage, alternative behandlinger og homøopatisk kursus. Når jeg har manglet noget akut, som en ny vinterjakke, så har jeg fundet det brugt. Det gælder også ting til ungerne, som vi altid køber brugt til – på nær sko.

Det må ikke læses som om, at jeg ikke under mennesker at have økonomisk overflod – altså tjene virkelig mange penge. For det gør jeg, og jeg er sikker på og har tillid til, at vi også i min familie vil få økonomisk overflod på et tidspunkt. Der er intet beskidt eller dårligt i at have mange penge – men jeg er glad for de erfaringer, der er fulgt med ved at have færre. Penge kan bruges på meget andet end materielle (overflødige) ting, der giver værdi og glæde til en selv og andre.

Selvom mit hjemmepassertilskud slutter, så fortsætter vi hjemmelivet. Nu ved vi, hvor lidt vi kan leve for og stadig leve vores bedste liv. Og for mig forbliver det uden unødige udgifter som:

1. Spotify – jeg lytter gratis og kan fint holde de få reklamer ud. Der er jo færre end i radioen.

2. Yogacenter – jeg har tidligere betalt mange penge for yogacenter og jeg elskede også at komme der mange gange om ugen før, jeg blev mor. Men nu træner jeg hjemme på gulvet i stuen til gratis videoer på YouTube. Jeg er vild med Yoga With Adriene – hun er så mild og skøn. Desuden passer hjemmetræningen langt bedre til mit liv, mens jeg har små børn. Så kan jeg få trænet 15-30 minutter hver dag og er ikke afhængig af, at mit liv passer ind i et skema i yogacenteret. Og skal ej heller bruge transporttid. Jeg kommer helt sikkert tilbage til et yogacenter, når børnene bliver større, da jeg elsker en god yogalærer og følelsen af fælleskab med de andre på holdet.

3. Måltidkasser – vi har tidligere været glad for den veganske måltidskasse fra Aarstiderne og til tider får vi måltidskasser. Vi har også prøvet Hello Fresh, men det er afgørende for mig, at vores mad er økologisk og det deres desværre ikke. Jeg er efterhånden blevet god til at finde inspiration til mad andre steder, og vi har aldrig madspild. Køleskabet bliver helt tømt før, det bliver fyldt. Det sætter også gang i kreativiteten, når det er et ufravigeligt krav, at maden skal være økologisk, sund og god 😉

4. Lydbøgsapp – alle lydbøger lytter jeg gratis til på eReolen, og vi låner mange fysiske bøger til børn og voksne på biblioteket.

5. Streamingtjenester – vi har Netflix, men det er egentlig unødvendigt. Især om sommeren. Der er gratis film på app’en Filmstriben og DR.dk har gode dokumentarer og børneprogrammer (Bluey er vi meget glade for)

6. Rengøring – vi har tidligere haft rengøring til ca. 1.000 kr. om måneden, og selvom jeg virkelig ikke er fan af at gøre rent, så sparer jeg gerne de 12.000 kr. om måneden.

7. Velgørenhed – jeg har altid haft faste overførsler til velgørenhed, som betyder noget for mig personligt og hvor jeg oprigtigt tror på, at mit bidrag gør en forskel. Men jeg har sat enkelte af de faste overførsler på pause, så der har været plads til at prioritere områder, der pludselig opstår eller som også fanger min interesse. Velgørenhed vil jeg aldrig skære helt fra – tværtimod. Jeg bruger dette mantra økonomisk og prøver altid at leve efter det: earn, give, save, spend.

Det mærkbare liv er vigtigere for mig end det målbare. Vi savner intet og har kun nydt godt af at skulle forholde os til økonomi på en ny måde. På en meget mere bevidst måde. Jeg har tiltro til, at vi sagtens kan fortsætte vores hjemmeliv, så længe vi trives godt i det – også når hjemmepassertilskud slutter.

XOXO Thoughts from a passionate nutcase 🙋🏽‍♀️

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s