Actual (Positive) News

Jeg ser hverken nyheder, læser traditionelle nyhedsmedier eller hører radio. For de input jeg ønsker til mit liv udefra, skal ikke få mig til at frygte verden, andre mennesker og vores fælles fremtid på denne vidunderlige planet. Det er ikke min oplevelse, at alle de små og store fremskridt eller solstrålehistorier, får den bedste sendetid. Eller at de får dækning sådan helt generelt.

Jeg læser bøger, hører podcasts og følger med på sociale medier hos individer med positive udsyn. Jeg vil inspireres og opløftes. Jeg er desuden overbevist om, at den viden, som jeg er nødt til at have, nok skal finde vej til mig.

Derfor blev jeg også lykkelig over at møde Denis Rivin, der er stifter af Actual News. Et nyhedsmedie, der rent faktisk formidler oplysninger af interesse for offentligheden. Fordi det er med til at give mig en masse håb for fremtiden ved at være optimistisk og sætte spot på alle de magiske og fantastiske fremskridt, der sker i verden omkring os – men som ingen andre taler om.

Men det skal Denis have lov at fortælle om med egne ord, og derfor kan du læse et lille interview med ham nedenstående.

Om Denis Rivin: Futurist, iværksætter og formidler af menneskehedens fremskridt. Født 1984 i Kiev, Ukraine, flygtet til Danmark i 1991. Uddannet i kunsthistorie ved Københavns Universitet, forfatter til verdens første børnebog om teknologisk arbejdsløshed, stifter af #ActualNews og medstifter af bevægelsen Learning Mission, der vil samle Danmark om en positiv udvikling af skolesystemet.

Hvordan opstod ideen til Actual News?

“Idéen opstod nytårsaften 2016, da jeg blev bedt om at lave en quiz. Den blev lavet med inspiration fra et medie, jeg lige var begyndt at følge, australske Future Crunch, der siden er blevet en af mine vigtigste inspirationskilder. De havde en artikel med 99 gode nyheder fra året der gik, og var en koncentreret samling af positive nyheder. Det gjorde kæmpe indtryk på mig. Så jeg fandt artiklen og lavede en lynquiz for mine venner om gode ting de ikke anede, der var sket i 2016. Det faldt i super god jord og jeg indså positive nyheders potentiale.”

Hvad er ambitionen med Actual News?

“Jeg er generelt mere drevet af proces end resultat – jeg gør bare det her lige nu, fordi jeg elsker det og ikke kan lade være. Men der er et kæmpe potentiale for denne slags formidling, og det giver næring til ambitioner. Ambitioner om alt fra at løfte den kollektive moral til decideret at iværksætte en lille, ikke-voldelig revolution. Jeg er virkelig interesseret i tanken om at bruge optimisme og konstruktive eksempler på eksisterende, positiv tranformation i verden som brændsel til folks forventninger til samtiden.”

Hvordan ser du muligheden for at opnå den ambition?

Jeg tror, at der er rigtig fin sandsynlighed for at lykkes med min mission. Min primære frygt er, at det går for langsomt og at jeg når at brænde ud inden. Andre gange føler jeg mig komplet sikker på, at gode ting tager tid, og at det er okay, det går lidt langsomt. Jeg har fået samlet en solid base af kernefølgere, der oprigtigt elsker mit produkt og min formidling. Men jeg har ikke formået at tiltrække hverken kapital eller organisatorisk people-power omkring mig endnu, og det skal der til for at opbygge et engageret community. Jeg ved, at jeg aldrig kommer i mål med noget af det her på egen hånd.”

Hvordan ser du på de traditionelle/mainstream nyhedsmedier?

“Jeg ser traditionelle nyhedsmedier præcis for, hvad de er: En forretning med en soleklar forretningsmodel, hvis formål er at få folk til ikke at skifte kanal. Ever. Det handler ikke om at oplyse folk eller hjælpe dem med at navigere i en hyperkompleks virkelighed eller blive til bedre versioner af sig selv.”

Hvad betyder ‘kritisk optimisme’ for dig?

Kritisk optimisme er et dobbelttydigt begreb for mig, som jeg også forklarer i min TEDx. Det handler dels om at forholde sig kritisk til den information og viden, man støder på. I mit tilfælde handler det om at undvige ekkokamre og særligt i forhold til positive nyheder om at undgå at fremstå som en naiv jubelidiot. Men så handler det også om, at det er et kritisk tidspunkt historisk at forsøge at være optimistisk. Alene for ikke at miste forstanden, fordi intensiteten af det bombardement af negativitet man udsættes for til hverdag kan suge livskraften ud af en. Det har man ikke lyst til. Man skal føle, at det nytter noget, og at der er noget at kæmpe for.”

Hvordan hænger din podcast, Burde Være Breaking sammen med dit nyhedsbrev #ActualNews?

“Burde Være Breaking er mig og journalist og podcastproducer Emil Nørlund, der mødes og inviterer en gæst ind for at tale om håb og optimisme – hvilke positive fremskridt, der sker inden for gæstens felt. Og så præsenterer vi gæsten for 3 udvalgte, positive nyheder fra mit nyhedsbrev, som burde være breaking news, men ikke er det. Vi vil gerne påvirke, hvad det er, folk taler om. Iværksætte en form for delevenlig empowerment ved at lyse på samtaleemner, der styrker folks tro på en anderledes og bedre fremtid. Så vi kan stimulere deres utilfredshed med samtiden og få flere til at kræve forandring hurtigere. Vi vil gerne lindre folks fremtidsfrygt og give dem en tro på, at det hele som minimum måske nok går.”

Hvad er de bedste råd til at bevare positivisme og håb?

“Skræddersy dit nyhedsfeed. Stop med doomsday-scrolling på sociale medier og abonner på flere nyhedsbreve som fx #ActualNews og Future Crunch. Mit personlige filter at se verdensudviklingen igennem er blevet en differentiering mellem ”almindelige nyheder” og så det, der reelt per definition er nyhedsværdigt. Det er derfor, #ActualNews hedder ACTUAL – news. De fleste nyhedsmedier er ekstremt repetitive i deres formidling, og fortæller om ting, der er sket utallige gange før i menneskehedens historie: ting der går i stykker, mennesker der lyver og mennesker der dør. Det er der intet nyt i. Men hvis man i stedet stiller skarpt på ting, der aldrig er sket før, så indser man ret hurtigt, at vi lever i en komplet crazy tid, hvor science fiction forvandles til science fact på ugentlig basis. Og at vi mennesker konstant bliver i stand til at udrette ting og løse problemer på måder, der historisk set ellers har været totalt udenfor rækkevidde. Dét giver mig rigtig meget håb for fremtiden.”

Hvem/hvad inspirerer dig?

“Jeg er i tidens løb blevet meget inspireret af Hans Rosling, den svenske statistiker og sundhedsforsker – the grand old man af håbefuld formidling. Han er desværre gået bort for relativt nyligt, men tjek fx hans TED, der hedder ‘How Not To Be Ignorant About the World’. Han havde en virkelig god og underholdende måde at formidle tør statistik på, og statistikken er ikke til at diskutere med. Der findes også et fantastisk klip med ham, hvor han er i Deadline på DR2 og bl.a. smækker sin fod op på bordet, mens han sætter værten på plads i en tankevækkende monolog. Ellers bliver jeg bare løbende inspireret i min egen research, hvor jeg hver eneste uge i min jagt på indhold til nyhedsbrevet støder på mange og forskelligartede gennembrud inden for teknologi, videnskab og global udvikling. Jeg forundres hele tiden over, hvad der kan lade sig gøre i verden og bekræftes i min antagelse om, at det hele vitterligt nok skal gå.”

Hvis du vil have positive nyheder direkte i din indbakke, støtte op om Denis og hans mission, så kan du tilmelde dig hans nyhedsbrev lige her – det vil du ikke fortryde.

XOXO Thoughts from a passionate nutcase 🙋🏽‍♀️

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s