Can You Have It All?

Absolut. Først skal du definere for dig selv, hvad det vil sige at have ”det hele”. Fokusere på de del-elementer, der er værdifulde for dig og som skal indgå i dit ”det hele”. De fleste mennesker vil mene, at det er vigtigt at leve et godt liv, hvorfor det at føle sig tilfreds med sit liv som helhed, er et mål vi jagter. Men pas på fælderne…

Fælde #1

I processen er det nemt at gå i fælden, hvor vi tænker, at vi skal have mest af det hele. For det vil aldrig være muligt, så stop med at jagte det. Vi ender formentlig med en følelse af utilstrækkelighed, da fokus nemt skifter til det, som vi ikke har. Ikke sagt, at vi ikke må stræbe efter mere. Men der skal komme et tidspunkt, hvor vi kan stille os tilfredse. Sådan virkelig finde roen i, hvad vi har opnået og trække vejret. I hvert fald for en god stund. Det vil også træne evnen til at få det bedste ud af nuværende. Ellers bliver livet hamsterhjulet uden ende, hvor vi har mere travlt med at skabe et liv end faktisk at leve det.

Fælde #2

Næste fælde er at jagte det materielle i bestræbelsen på at have det hele. Lykken er ikke gjort i materielle ting, og lykken vil ikke vokse proportionelt i takt med flere materielle goder. De fleste mennesker vænner sig til materielle forbedringer ved at hæve deres forventninger. Så ved større rigdom, kan vi opleve mere, men vi vil formentlig også forvente mere af vores liv, og der kan opstå en fokusillusion: en tro på, at en større bil eller et finere hus vil give mere lykke. Hvilket det måske også vil, men kun kortvarigt. Derfor vil fokus være på at få en endnu større bil, og vi vil ikke opdage, at en langvarig fornemmelse af lykke aldrig opnås (Bjørnskov, 2015).

Vi bør ikke lade mængden af ”døde ting” afgøre, hvorvidt vi har det hele. Vi kan ikke tage det med i graven, og formentlig vil ingen huske os for vores mange sko, store TV eller dyre hus. Med mindre, at vi danser, går og løber i skoene, så vi får utallige oplevelser med dem på fødderne. Eller har et åbent hjem, som danner rammerne om gode venner og familie, der elsker at tilbringe tid sammen med os i det til hygge og gode film.

Fælde #3

Hvad der er værdifuldt for én person, er ikke nødvendigvis værdifuldt for andre. Derfor bør vi ikke se på vores liv gennem andres øjne ved bestemmelsen af, hvad der er dyrebart. Mange lader andres holdninger og meninger påvirke dem, og selvfølgelig skal der være plads til gode råd og sparring i livet. Det er med til at udvide vores horisont og give nye perspektiver. Det bliver først farligt, hvis vi ikke tør stole på vores egne værdier og vægter andres meninger højere end egne. Hvis vi jagter noget for at tage os bedre ud i andres øjne eller for andres skyld. Husk at mærke efter, hvad der egentlig driver dig og hvorfor.

IMG_5983
Så mit råd til at have det hele?

Start med at se på, om du mon er gået i en eller flere af ovenstående fælder. Hvis du er, så tag et nyt kig på dit liv.

Sandsynligheden for, at du faktisk allerede har det hele, er stor. Skulle dette være tilfældet, så er det sikkert på tide at give dig selv et klap på skulderen og nyde dit fantastiske liv – med de betydningsfulde mennesker i det.

“Will it be too late when we found out all that we got? Take a look around now” – Miguel

 XOXO Thoughts from a passionate nutcase 🙋🏽‍♀️

 

Litteratur

Bjørnskov, 2015: Tænkepauser – Lykke. Aarhus Universitetsforlag. Danmark

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s