Don’t Worry Be Happy

Bekymringer. Fremtidens og fortidens fængsel. Bekymringer frarøver os nuet, da de altid vil føre tankerne væk fra det aktuelle øjeblik. Det er nemlig ikke muligt at bekymre sig i nuet. Bekymringer er ofte relateret til valg – tilvalg og fravalg. Med de mange muligheder og nutidens høje grad af autonomi, så skal vi træffe valg. Mange valg. Hele tiden. Det gør vi både bevidst og ubevidst (Gladwell, 2005).

Problemet opstår, når vi bruger energien på at tænke på fravalgene. For hvad går vi glip af? Hvad hvis vi havde truffet et andet valg? Havde det været bedre for os? Var vi så blevet lykkeligere? Dette er bekymringsfælden: ”Hvad nu hvis…”, som vi absolut ikke kan bruge til noget. I stedet bør vi bakke vores valg op. Stole på, at vi er i stand til at træffe den rette beslutning.

Det kan også blive problematisk at forsøge at indhente mere information for at blive selvsikker i beslutningsprocessen. I forsøget på at skabe det mest oplyste grundlag for at træffe sin beslutning er det ikke unormalt at indsamle information. Undersøgelser har dog vist, at mere information i visse tilfælde forårsager mere usikkerhed og kan skabe paralysering, når det kommer til at træffe beslutninger. Det er lidt ironisk, at det store ønske om at træffe et selvsikkert valg er netop det, som ender med at underminere ”rigtigheden” af beslutningen. Det skyldes, at det ofte ikke er muligt at analysere informationen ift. konsekvenser ved alle valgmulighederne, og det kan føre til handlingslammelse. Så selvom der er ”frit valg på alle hylder”, så kan det føles bedre, at andre træffer beslutningen for os eller at vi blot har en enkelt valgmulighed (Gladwell, 2005). Et godt råd er at følge sin mavefornemmelse og intuition, for ofte er vi ikke engang selv bevidste om, hvad vi vil have. Men vores underbevidsthed vil hjælpe os på vej.

Fremtiden kan vi forsøge at planlægge og forberede os på, men der er ingen gevinst ved at bekymre sig om den. Bekymringer påvirker vores sindsstilstand, er energikrævende, kan være skadelige for helbredet og ødelægge vores lykke (Carnegie, 2010). Vores liv er, hvad vores tanker gør det til og selvom vi ikke kan påvirke vores følelser direkte, så kan vi indirekte. Ved at tænke positive tanker, vil vi føle os gladere og derfor blive gladere. Selvom det lyder meget banalt, så don’t worry and be happy.

IMG_2208
Smil til livet og stop med bekymringerne – bare husk hjelmen!

Hvis vi skulle bekymre os om alt, så ville vi aldrig kunne foretage os noget. Så stå ved dine valg. Når du har truffet din beslutning, så glem alternativerne og lev. Fokuser på de gode ting i livet, smid glimmer på og stil det til skue på kaminhylden, som Hella Joof (2016) så skønt ville sige. Græsset er ikke grønnere på den anden side, men det er grønnere i nuet. Så bliv der! Gør dig umage med positive tanker, og få det bedste ud af livet. Så kan du ikke undgå at skabe gode forudsætninger for lykke og tilfredshed.

XOXO Thoughts from a passionate nutcase

Litteratur

Carnegie, 2010: “How to Stop Worrying and Start Living”. Gallery Books.

Gladwell, 2005: ”Blink – The Power of Thinking Without Thinking”. Penguin Books. United States.

Joof, 2016: ”Papmaché-reglen”. Gyldendal. Danmark

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s